Wallieweb verstrekt microkredieten in de Derde Wereld

Sinds 2008 verleent Wallieweb microkredieten in de Derde Wereld, maar bepaald via Kiva.
Van iedere verkoop op Wallieweb, vloeit er 5% richting Kiva, waarmee vervolgens projecten over de hele wereld worden ondersteund.

Kiva is een Amerikaanse non-profit organisatie opgericht in 2005, die het via hun website (www.kiva.org) mogelijk maakt leningen uit te delen aan kleine ondernemers die startkapitaal missen om een bedrijf te starten.

In veel landen hebben ondernemers veel minder kansen. Op de zoekpagina van Kiva staan honderden projecten van ondernemers in grotendeels derdewereldlanden die een lening nodig hebben, maar geen toegang hebben tot het traditionele banksysteem. Via Kiva kan men leningen uitdelen aan die ondernemers. De een vraagt een lening om zijn motortaxi te onderhouden, de ander wil graag extra draden en naalden voor het bewerken van kleding. Er zijn talloze ondernemers die graag willen starten en het enige dat zij missen is een (klein) startkapitaal. Kiva is de ideale oplossing voor deze ‘kip-of-het ei-situatie’.

De projectomschrijving op de website van Kiva bevat achtergrondinformatie over de ondernemer die het geld wil lenen: de grootte van de lening en een omschrijving van het project, en tenslotte wat het terugbetaalschema is. Ook wordt er informatie gegeven over de betrouwbaarheid van de microfinancieringsinstelling (of: MFI) die de lening verzorgt. Kiva heeft relaties met vele microfinancieringsinstellingen die in verschillende landen werkzaam zijn en microfinancieringen verschaffen aan vaak (kans)arme mensen. Kiva laat deze microfinancieringsinstellingen elke maand een bepaald aantal leningen op de Kiva-site zetten.

Alle leningen zijn op basis van microkrediet. Microkrediet is het verstrekken van leningen, spaargeld en andere basis financiële diensten aan de armen.

Kiva-leden kiezen uit het overzicht van verzoeken een project waaraan ze geld willen uitlenen. Deze lening kan minimaal $25 per ondernemer zijn, maar uiteraard mag ook de gehele lening gefinancierd worden. Wanneer een lening helemaal gefinancierd is, zal Kiva het geld overdragen aan de MFI, die het op haar beurt weer overdraagt aan de lener. Tegenwoordig betaalt de MFI de lener meestal al van tevoren, de lening is dan “pre-disbursed”. Dit wil zeggen dat de lening al verleend is aan de lener, voordat de lening op Kiva-site geplaatst wordt. De ondernemer dient op zijn of haar beurt de lening volgens schema terug te betalen aan de MFI, vaak met rente. De MFI betaalt geen rente aan Kiva, maar maakt wel het van Kiva geleende bedrag weer over naar Kiva. Kiva verdeelt dit geld vervolgens over de Kiva-portemonnees van alle Kiva-leden die geld hadden uitgeleend aan dit project. Kiva-leden kunnen er dan voor kiezen van dit bedrag een ander project te steunen, dit bedrag te doneren aan Kiva of het via PayPal uit te laten betalen. Tot op heden heeft Kiva een terugbetaalratio van boven de 98%.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *